Hittade ett recept ....Ja det är ju flädertider å Thyras gård har en himla mysig sida så jag tänkte att jag delar väl den med er andra där ute!!!


Det fina fotot är plåtat av Ulrika Pousette.


12 - 14 bitar
Ingredienser

Tårtbotten:

2 dl cornflakes
1,5 dl rågflingor
1 dl vetemjöl
1 dl mörkt muskovadosocker eller brun farin
75 g smör

Fyllning:

4 st gelatinblad
250 g kesella, (1 burk 10%)
4 dl crème fraiche
250 g kesella vanilj, (1 burk)
2 dl flädersaft, koncentrerad
0,5 st citron, skal och pressad saft
1,5 dl florsocker
1 st vaniljstång

Flädergelé:

2 st gelatinblad
2 dl flädersaft

Garnering

0,5 l jordgubbar

myntablad

Tillagning

1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Mixa cornflakes, rågflingor, mjöl, socker och smör i matberedare. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.
3. Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.
4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.
5. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta. 


"Nu blommar fläderbuskarna för fullt här på Thyrasgård och sommarens saftkok är i full gång.
Lite fläderblommor blev det kva..."

Kommentarer

Populära inlägg